BLOGG

Snabba resultat och stående ovationer i skarpa tester med audioguider och ljuddesign

I RISE gränsöverskridande projekt kring platsbaserade tjänster och upplevelser har företaget Nutti Sámi Siida under sommaren fortsatt att laborera på egen hand. De har till och med hunnit designa koncept och innehåll till en audioguide och publicerat i verktyget SonicMaps.

Innan sommaren höll RISE en inspirationsworkshop och genomförde spaningar kring existerande tjänster för upplevelser som nyttjar platsdata. Ett område som är intressant för många i upplevelsenäringen är ljudbaserade guider, varför vi började vi med att kartlägga och testa några sådana utifrån de behov som företagen har. Upplevelseföretaget Nutti Sámi Siida tog sig an att testa ett av verktygen närmare och har i sommar även hunnit producera ett koncept som rullades ut till användning direkt.

– Redan tidigt i våra samarbeten kommer värden och konkreta resultat ut då företagen är så här snabba och intresserade av att prova nytt. HandsOn och RISE uppgift är att stötta i att visa vad som finns, prototypa och facilitera utforskande workshops och samarbeten, säger Sofia Larsson, projektledare.

Här arbetar Klara och Elin på Nutti Sámi Siida med tester och ljudproduktion till konceptet som de tagit fram under sommaren 2021 och som de publicerat via verktyget SonicMaps – ett redan existerande verktyg.

Klara Enbom Burreau på Nutti Sámi Siida berättar att de i sina tester började med att se över ljud-apparna för audioguider från inspirationsworkshopen. De gjorde även en analys av funktionerna. I testerna fastnade de för verktyget SonicMaps, för att den inte krävde någon nedladdning av en app och verkade generellt lättarbetad.

– RISE och HandsOn-projektet har lyckats mycket bra med att knuffa oss över kanten och få oss att våga laborera med teknik. Själva resultatet finns ju som sagt på internet, berättar Klara Enbom Burreau om det snabba utforskande arbetet med att skapa ljudupplevelsen.

De bestämde sig snabbt för att göra en faktisk och ”skarp” prototyp i SonicMaps för att längs vägen hitta dess brister så att det skulle kunna bli input till den tekniktest som görs under samarbetet.

– Men det fanns inga brister! Tro det eller ej. Därför har vi idag en audioguide i vårt utomhusmuseum på både svenska och engelska som genom berättelser och stämningsfulla ljud förhöjer upplevelsen avsevärt. Den har fått stående ovationer från både mina kollegor och våra gäster. Vi har jobbat mycket med ljudprojektet de senaste veckorna och det hela har landat i succé! säger Klara.

Så här ser en publicerad ljudguide ut i SonicMaps. Genom RISE och HandsOn-projektets designworkshops kan företag som är nyfikna på att designa upplevelser med ljud som material få hjälp. Hos RISE  finns bl.a. ljudbilbiotek, designmetod och stöd för produktion.

– Det här testet är ett så bra exempel på hur HandsOn och RISE i konkret projektsamverkan även med existerande teknik och billiga appar kan puffa företag i att våga designa nya upplevelser, skapa innehåll och labba mer, säger Sofia Larsson projektledare för HandsOn.

Parallellt designar vi i samverkan med  Nutti Sámi Siida ett annat spännande koncept för deras utställningsmiljö, vilket vi ska berätta mer om framledes.

Är ni nyfikna på andra exempel på hur projektet stöttar företag i att skapa nya kundupplevelser med mycket billig och lätttillgänglig teknik? Då kan ni ladda ner Ljudsätt Do-It-Yourself-handboken.