BLOGG

DIY-låda för att testa projicering i utomhusmiljö

I HandsOn har vi paketerat lådor med enkel, billig och lättillgänglig teknik som ger små företag möjlighet att experimentera på egen hand. Nu har vi tagit fram en DIY-låda som möjliggör att testa projicering i utomhusmiljöer.

I projektet jobbar RISE bland annat med besöksnäringsföretaget Nutti Sámi Siida som driver ett friluftsmuseum med en utomhusutställning. Här kan du upptäcka Sápmis historia, läsa om hur samerna en gång klarade av nomadlivet och levde enligt åtta årstider. Nutti Sami Siida har tidigare testat olika ”gör-det-själv”- koncept för att undersöka hur de kan förhöja besökarnas upplevelse med design och även genom att nyttja digitaliseringens möjligheter på smarta sätt.

Nu testar Klara Enbom Burreau på Nutti Sámi Siida vår DIY-låda med teknik för projiceringar i offentliga miljöer. I samarbetet har företaget deltagit i workshops som hjälper till att beskriva branschens behov och möjlig nytta med att jobba mer med design och enkel teknik. Är det möjligt att nyttja mörkret som en fördel? Och  skulle det vara möjligt att nyttja ytorna på stora snöhögar för att skapa en besökarupplevelse? Utifrån dessa funderingar och inspel från andra besöksnäringsföretag under projetets gång har DIY-lådan PROJICERINGAR tagit form.

 

Som en del i utställningen ”året med renen” har Nutti Sámi Siida med hjälp av DIY-lådan testat sin idé om en utomhusprojicering på snö, Renens klövar projiceras som spår på marken tillsammans med ett ljudklipp med det knäppande ljud som skapas när renen vandrar i snön.

Olika material för filter testades med en liten GOBO-projektor som tål både kyla och snö. Det  visade sig ganska tidigt att helt vanligt OH-papper ger den skarpaste och mest detaljerade projiceringen. Efter några vändor till skissbordet, återkommande diskussioner med Nutti Sámi Siida och ytterligare  omgångar av testande och brainstorming var de redo för test och tekniklådan skickades.

– Tekniklådan innehåller tillgänglig och robust teknik, med användarvänliga instruktioner för att uppmuntra till att testa ny teknik och ta fram sin egen design. Lådan sänker trösklarna för företag att börja utforska projiceringar – och därigenom upptäcka hur effektfullt det kan vara, säger Rebecca Lindmark, forskare och UX designer på RISE.

Om du besöker Nutti Sámi Siida i vinter – håll utkik efter klövarna!

Inspiration ur det DIY-material som medföljer:
Kan DIY-lådan vara något att testa för ditt företag?
Hör av er till oss så berättar vi mer: sofia.larsson@ri.se